autor: Administrator
Wskazówki doboru odmian jadalnych na różne kierunki użytkowania
2012-01-18

autor: Administrator
ODMIANY JADALNE - KR
2012-01-18
Bardzo wczesne
Arielle, Berber, Courlan, Denar , Flaming, Fresco,
Impala, Ingrid, Irys, Justa, Karatop, Krasa, Lord, Miłek, Molli, Velox, Viviana (17/5)

Wczesne
Altesse, Amora, Annabelle, Aruba, Augusta, Bellarosa, Bila, Carrera, Cyprian, Etola,
Eugenia, Ewelina, Gracja, Gwiazda, Hubal, Innovator, Lady Claire, Lady Florina, Latona, Michalina, Nora, Oman, Owacja, Rosalind, Veronie, Vineta (26/9)

Średnio wczesne
Agnes, Almera, Ametyst, Andromeda, Asterix, Bartek, Benek, Bondeville, Bursztyn, Cekin, Courage, Cycloon, Dali, Ditta, Elanda, Etiuda, Finezja, Folva, Gawin, Ibis, Irga, Jurata, Jutrzenka, Legenda, Marlen, Meridian, Orchestra, Pirol, Promyk, Raja, Ramos, Redstar, Romula, Roxana, Sagitta, Santé, Satina, Stasia, Tajfun, Tetyda, Victoria, Zebra, Żagiel (42/7)

Średnio późne
Bryza, Cecile, Fianna, Jelly, Gustaw, Niagara, Roko, Syrena, Zenia, Zeus (10/2)

Późne
Medea, Soplica, Zagłoba (3/2)
autor: Administrator
ODMIANY SKROBIOWE - KR
2012-01-18
Wczesne
Cedron, Karlena, Tucan

Średnio wczesne
Adam, Albatros, Glada, Harpun, Jubilat, Kuba, Monsun, Pasat, Rumpel, Zuzanna

Średnio późne
Bosman, Danuta, Ikar, Pasja Pomorska,

Późne
Bzura, Gandawa, Hinga, Inwestor, Jasia, Kuras, Neptun, Pokusa, Rudawa, Sekwana, Skawa, Sonda, Ślęza, Umiak


autor: Administrator
Kolor skórki i barwa miąższu...
2012-01-18
Kolor skórki i barwa miąższu jadalnych odmian ziemniaka

Kolor miąższu
 biały kremowe  jasnożółty żółty
Irys   Arielle, Berber, Courlan, Denar, Flaming, Fresco, Ingrid, Karatop, Lord, Miłek, Velox, Viviana Impala, Justa, Krasa, Molli,
  Aruba, Innovator, Amora, Carrera, Cyprian, Eugenia, Gracja, Gwiazda, Hubal, Lady Claire, Lady Florina, Michalina, Veronie, Owacja, Altesse, Annabelle, Augusta, Bellarosa, Bila, Etola, Ewelina, Nora, Oman, Rosalind, Vineta,
Bursztyn Ametyst, Etiuda, Jurata, Irga, Agnes, Almera, Andromeda, Asterix, Bartek, Bondeville, Cekin, Courage, Cycloon, Dali, Finezja, Gawin, Ibis, Jutrzenka, Legenda, Marlen, Quincy, Promyk, Santé, Sagitta, Tetyda, Zebra Benek, Clarissa, Ditta, Elanda, Folva, Meridian, Pirol, Raja, Ramos, Redstar, Roxana, Satina, Stasia, Tajfun, Victoria, Żagiel,
  Fianna, Gustaw, Roko
Niagara, Zeus, Medea, Soplica Bryza, Cecile, Jelly, Syrena, Zagłoba, Zenia

autor: Administrator
Smak a typ kulinarny
2012-01-18
Smak a typ kulinarny odmian uprawianych w Polsce

 Smak Typ kulinarny
AB B BC C
7,1-7,5 Denar, Altesse, Annabelle, Almera Arielle, Berber, Ingrid, Velox, Augusta, Eugenia, Nora, Oman, Vineta, Cycloon, Ditta, Meridian, Raja, Ramos, Santé, Satina, Tetyda, Victoria, Zebra, Jelly, Medea Amora, Ewelina, Benek, Cekin, Pirol, Tetyda  
6,6-7,0 Impala, Karatop, Krasa, Lord, Viviana, Hubal, Clarissa, Dali Flaming, Fresco, Irys, Molli, Justa, Bellarosa, Bila, Carrera, Cyprian, Gwiazda, Innovator, Michalina, Owacja, Rosalind, Andromeda, Asterix, Bartek, Bondeville, Folva, Promyk, Sagitta, Stasia, Żagiel, Cecile, Syrena, Zeus Miłek, Lady Claire, Lady Florina, Etola,Veronie, Agnes, Courage, Jutrzenka, Marlen, Quincy, Redstar, Tajfun, Bryza, Soplica  
6,0-6,5 Orchestra, Zenia Aruba, Latona, Perkoz, Elanda, Irga, Roxana, Niagara, Roko, Zagłoba Courlan, Gracja, Ametyst, Finezja, Gawin, Jurata, Ibis, Gustaw, Fianna, Bursztyn, Etiuda, Legenda

OBJAŚNIENIA:
odmiany bardzo wczesne; odmiany wczesne; odmiany średnio wczesne; odmiany średnio późne i późne
Typy kulinarny miąższu bulw: A – sałatkowy; B – wszechstronnie użytkowy; AB – sałatkowy do wszechstronnie użytkowego; BC – wszechstronnie użytkowy do mączystego; C – mączysty
Smak - skala 9-stopniowa: 9 – ocena najlepsza; 1 – ocena najgorsza


autor: Administrator
Zestawienie odmian z Krajowego Rejestru przydatnych na ważniejsze kierunki użytkowania (typy kulinarne)
2012-02-06
Kierunek użytkowania i typ kulinarny odmian  Wykaz odmian przydatnych
Do gotowania w wodzie i na parze (w skórce i bez) o dobrym smaku i ładnym wyglądzie bulw (głównie typ kulinarny B) Amora, Andromeda, Arielle, Asterix, Bard, Bellarosa, Benek, Berber, Bila, Carrera, Cekin Cyprian, Denar, Ditta, Etola, Eugenia, Ewelina, Flaming, Folva, Fresco, Impala, Ingrid, Jelly, Lord, Molli, Oman, Owacja, Raja, Ramos, Rosalind, Satina, Syrena, Tajfun, Tetyda, Zebra, Zeus, Veronie, Vineta, Viviana
Do przyrządzania purre i zapiekania w folii (typ kulinarny lekko mączysty BC) Amora, Benek, Bila, Bryza, Cekin, Courage, Cyprian, Ewelina, Finezja, Fresco, Gracja, Innowator, Justa, Marlen, Miłek, Oman, Owacja, Pirol, Tajfun, Tetyda, Veronie
Do sporządzania placków, klusek i pyz (typ kulinarny lekko mączysty BC) Asterix, Benek, Bila, Bryza, Eugenia, Finezja, Folva, Fresco, Jelly, Oman, Owacja, Pirol, Rosalind, Satina, Syrena, Tajfun, Tetyda, Zeus, Żagiel
Do przyrządzania sałatek, zapiekanek i zup (typ kulinarny lekko zwięzły – AB) Andromeda, Almera, Annabelle, Carerra, Cecille, Denar, Elanda, Impala, Karatop, Lord, Viviana, Vineta, Zenia
Do pieczenia
(o dużych bulwach)
Amora, Arielle, Asterix, Bartek, Bellarosa, Benek, Berber, Bila, Cekin, Cyprian, Etola, Eugenia, Ewelina, Fianna, Folva, Fresco, Innovator, Jelly, Justa, Miłek, Molli, Oman, Owacja, Raja, Ramos, Rosalind, Satina, Syrena, Tajfun, Tetyda, Zeus, Veronie, Vineta
Do gotowania i podawania w całości
(o małych bulwach)
Annabell, Aruba, Cecile, Ditta, Flaming, Irga, Irys, Zebra
Do pakowania
bulw gotowanych
(o nieciemniejącym miąższu gotowanym - ocena 8,5-9,0)
Arielle, Denar, Flaming, Fresco, Impala, Ingrid, Lord, Viviana, Aruba, Augusta, Bila, Carrera, Lady Claire, Michalina, Vineta, Agnes, Almera, Andromeda, Owacja, Asterix, Folva, Pirol, Ramos, Satina, Stasia, Tajfun, Bartek, Tetyda, Zebra, Bryza, Jelly, Syrena, Zeus, Benek,
Do pakowania bulw surowych (o nieciemniejącym miąższu surowym – ocena 8,5) Asterix, Cecile, Denar, Ewelina, Fianna, Flaming, Impala, Jelly, Michalina, Pirol, Satina, Tetyda, Viviana, Zagłoba, Żagiel

autor: Administrator
Podsumowanie
2012-01-18
W krajowym rejestrze 2011 roku jest wpisanych 98 odmian jadalnych ziemniaka

w 4 grupach wczesności:
- bardzo wczesne – 17
- wczesne – 26
- średnio wczesne – 42
- średnio późne i późne – 13


autor: Administrator
Zmiany zachodzące w technologii uprawy ziemniaka
2012-01-18
Zmiany o charakterze pozytywnym
  • przejście z uprawy ziemniaka do uprawy odmian ziemniaka
  • zwiększanie miąższości warstwy ornej,
  • zwiększanie szerokości międzyrzędzi,
  • odkamienianie pól zakamienionych a przeznaczonych pod uprawę ziemniaka,
  • nawadnianie,
  • fertygacja (płynne odżywianie roślin podczas wegetacji),
  • stosowanie nawozów wieloskładnikowych o spowolnionym działaniu,
  • poprawianie konstrukcji maszyn wysadzających, pielęgnujących, służących precyzyjnej ochronie roślin oraz maszyn zbierających,
  • wprowadzanie certyfikacji systemów produkcji.

Zmiany o charakterze negatywnym

  • wprowadzenie w wielu gospodarstwach uproszczeń w zmianowaniach i w przygotowaniu gleby do uprawy ziemniaka,
  • eliminowanie z nawożenia nawozów rolniczych w tym obornika,
  • brak sprawnie funkcjonującego krajowego systemu monitoringu zagrożeń agrofagami,
  • nieuzasadniona często przebiegiem pogody zbyt wysoka liczba zabiegów wykonywanych przeciw Ph. infestans na dużych plantacjach towarowych,
  • silne zagęszczenie gleby pól ziemniaczanych podczas zbioru,
  • brak możliwości sprawnego monitoringu stanu odżywiania roślin a w konsekwencji mało precyzyjne stosowanie dokarmiania roślin podczas wegetacji,
  • dyskusyjna wiarygodność ofert wielu preparatów stymulujących rozwój roślin lub poprawiających żyzność gleby z pominięciem ścisłych badań weryfikujących.

autor: Administrator
Poziom plonowania a system uprawy ziemniaka w Polsce
2012-01-18


Lata
badań
 
System produkcji Średnio
w kraju
wg GUS
konwencjonalny certyfikowany
intensywny ekstensywny intensywny ekstensywny
  2002 40,5 16,8 32,8 29,1 19,3
  2003 39,1 16,2 33,8 17,7 17,9
  2004 40,3 17,4 43,6 33,9 19,4
  2005 38,1 15,2 26,8 16,5 17,6
  2006 36,7 13,1 21,4 22,0 15,0
  2007 45,2 18,3 32,0 22,6 20,7
  2008 50,5 18,1 30,5 32,0 19,1
  2009 50,3 16,7 28,0 34,1 19,1
Średnio 42,6 16,5 31,1 26,0 18,5
% 100 38,7 73,0 61,0 43,4

autor: Administrator
Stosowane systemy produkcji ziemniaka:
2012-01-18
  • konwencjonalny intensywny
  • Konwencjonalny zrównoważony
  • konwencjonalny ekstensywny (niskonakładowy)
  • integrowana produkcja (połączenie zasad kodeksu dobrej praktyki rolniczej i zasad integrowanej ochrony roślin – system certyfikowany
  • ekologiczny – system certyfikowany
  • certyfikowane dobrowolne standardy jakościowo-marketingowe (EUREPGAP, GlobalGAP, QS, inne)
autor: Administrator
Udział plonu handlowego w plonie ogólnym (%) w różnych systemach uprawy ziemniaka.
2012-01-18


Lata
 
System produkcji
konwencjonalny certyfikowany
intensywny ekstensywny intensywny ekstensywny
  2002 73,1 67,5 71,6 71,1
  2003 80,9 69,5 84,6 71,1
  2004 88,5 73,1 93,3 70,5
  2005 72,3 66,6 75,4 70,5
  2006 55,1 33,7 35,5 34,5
  2007 80,8 61,0 56,9 57,1
  2008 70,0 54,9 47,1 75,3
  2009 72,0 53,5 63,9 76,4
  Średnio 74,1 59,9 66,0 65,4
NIR(0,05) 13,1

autor: Administrator
Czynniki okresu wegetacji kształtujące jakość bulw
2012-01-18

Wszelkie prawa zastrzeżone - polskiziemniak.pl 2011
Strona sfinansowana przez SPZ ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw